Je eigen boek! Hoe de droom van Karlijn (10) uitkwam

Creatief bureau voor beeld en verhaal

Je eigen boek! Hoe de droom van Karlijn (10) uitkwam

18 januari 2019 Blog 0
Het Grote Verhaaltjesboek

‘Mijn dochter Karlijn (10) heeft een droom: een verhaaltjesboek voor kinderen in het ziekenhuis maken. Wie kan helpen? Vol passie werkt ze eraan en keer op keer kijk ik met verbazing over haar schouder mee wanneer ze zit te typen achter de laptop. Wat een talent! En wat een mooie eigenschap om dit te willen maken voor anderen.’

Een moeder uit duizenden

Ik lees de oproep van Karin op Linkedin en meteen krijg ik een warm gevoel. Dit is een moeder die de droom van haar dochter ziet en daar wat mee doet. Ze zegt niet: ‘Joh je bent 10, je kunt helemaal geen boek uitbrengen. Dat is veel te ingewikkeld en kost te veel geld. Ga nu maar weer lekker spelen.’ Nee, deze moeder is er eentje uit duizenden. Ze zet alles op alles, schakelt haar hele netwerk in en komt zo op ons pad. 

De droom van een meisje

Verhaaltjes schrijven voor kinderen die ziek zijn. Karlijn (10) wil dat iedereen blij is. Ze droomt over schrijven en een mooiere wereld. Het spreekt me aan en ik herken mezelf als kind, altijd aan het schrijven en dromen. Edwin (Art) denkt er precies zo over en we reageren op de oproep. 

Schrijf- en tekenles

Een paar weken later komen moeder Karin, Karlijn en haar tweelingbroer Thomas bij ons op bezoek in Rotterdam. Het is erg gezellig en ik geef Karlijn wat handige schrijftips. Zo kan ze haar verhaaltjes nog beter maken. Edwin pakt kroontjespennen uit een kast en geeft spontaan tekenles aan Karlijn en Thomas. Het is geweldig om te zien hoe Karlijn luistert en aan de slag gaat. We zien het boek steeds beter worden.

Art door Edwin Stierman

Handige tekentips van Edwin (Art)

  • Teken heel veel en overal

Zorg ervoor dat je altijd een tekenblokje en een potlood bij je hebt. Tekenen kan overal. Soms heb je even geen zin meer. Leg de tekening dan gewoon weg en ga later gewoon weer verder.

  • Gebruik zo min mogelijk gum!

Je mag fouten maken. Daar leer je veel van en soms krijg je nog betere ideeën. Heb je een goed idee? Dan begin je gewoon weer op een nieuw velletje papier. Is je tekening helemaal af, dan mag je de dunne potloodlijntjes natuurlijk wel weggummen.

  • Hier klopt iets niet

Soms denk je dat jouw tekening niet klopt, maar je weet niet wat er mis mee is. Een handige tip is om de tekening eens ondersteboven te houden of ermee voor de spiegel te gaan staan, vaak zie je dan meteen wat er aan de hand is. Een dag even niet naar de tekening kijken helpt ook

  • Jij bent de baas op het papier

Jij bent de tekenaar. Alleen jij weet het best waar je verhaal en je tekening over moet gaan. Zelf nadenken over je figuurtjes. Natekenen of overtrekken van bestaande tekeningen kun je beter niet doen.

Handige schrijftips van Corinne (Copy)

  • Elke zin op een nieuwe regel

Schrijf je voor beginnendelezertjes? Maak dan korte zinnen met korte woorden. Begin elke zin op een nieuwe regel. Dat leest makkelijker.

  • Begin en eind

Het is jouw fantasie, jouw verhaal en alles kan. Zorg wel dat je verhaal een begin en een eind heeft. Je hoofdpersoon maakt wat mee, misschien wel iets spannends. Wat doet je hoofdpersoon dan en hoe loopt het verhaal af?

  • Hij, zij of ik

Bedenk of je het verhaal schrijft in de ik-vorm of in de hij/zij-vorm. Kies je bijvoorbeeld voor zij (omdat je hoofdpersoon een meisje is), schrijf dan het hele verhaal op die manier.

  • Meelezen en nakijken

Schrijf eerst het verhaal en kijk het dan zelf na. Daarna laat je nog iemand je verhaal nakijken, en de foutjes eruit halen. Jij snapt zelf precies waar het verhaal over gaat, maar snapt iemand anders dat ook? Het is daarom heel handig om meelezer te hebben. 

Het grote moment

Hoe moeder Karin het voor elkaar gekregen heeft weet ik niet, maar duidelijk is dat meer mensen het mooie van de droom van Karlijn zien. Karlijn wil graag dat we bij de overhandiging van haar eerste boek aan haar arts in het ziekenhuis zijn. We voelen ons vereerd. Edwin heeft zijn best gedaan op de vormgeving en het boek is prachtig gedrukt door Boekengilde. Er is veel aandacht. De lokale krant is aanwezig, een televisieploeg van Hart van Nederland en ook het Jeugdjournaal zijn aan het filmen. Als een ware filmster geeft Karlijn het ene na het andere interview. 

Heeft jouw kind ook zo’n droom?

Voor ons was dit een van de mooiste projecten van 2018. We voelen ons dankbaar dat we mee mochten helpen om de droom van Karlijn waar te maken. Dit is waar het ons om gaat, de wereld een stukje mooier maken. Wil jij ook je eigen boek uitbrengen? Of heb je een (klein)kind dat een mooie boekendroom heeft? Neem eens contact met ons op. We helpen jou of je (klein)kind graag.

Bestel het Grote Verhaaltjesboek

Het Grote Verhaaltjesboek van Karlijn Neef kun je hier bestellen. 

Natuurlijk ga je Karlijn ook volgen via haar Facebookpagina.

Veel lees-, schrijf- en tekenplezier!

Corinne (Copy)

Delen